După aproape un deceniu de aşteptări, anul acesta, locuitorii din Creaca ar putea avea apă la cişmele

Alocările bugetare făcute cu ţârâita de către stat au blocat o investiţie importantă pentru aproximativ 3.000 de locuitori ai comunei Creaca. Deşi ar fi trebuit să beneficieze de apă potabilă încă de acum şase ani, sătenii din Borza, Brebi, Brusturi, Creaca, Jac, Lupoaia şi Prodăneşti aşteaptă încă momentul în care la cişmelele de pe străzile lor va curge apă.

Introducerea sistemului de alimentare cu apă în comuna Creaca a fost un proiect la care unii dintre locuitori au renunţat să mai spere că-l vor vedea finalizat. Investiţia a fost demarată în urmă cu opt ani şi, potrivit termenului iniţial, trebuia finalizată într-un an şi patru luni. Nici acum, însă, lucrările nu sunt gata, astfel că oamenii trebuie să care apă de la fântâni, întrucât la cişmelele montate prin proiectul nu curge nici strop.
Primarul Ioan Terec pune situaţia pe seama problemelor apărute de-a lungul timpului în ceea ce priveşte alocările bugetare. „Proiectul a demarat acum opt ani, în baza prevederilor Ordonanţei nr. 7/2006. La momentul respectiv, investiţia a fost estimată la 2,7 milioane de lei, însă nu ne-au fost alocaţi toţi banii de care era nevoie, aşa că lucrările au fost întrerupte, într-un moment în care proiectul era executat în proporţie de 60 la sută. Ulterior, Ministerul Dezvoltării a mai asigurat o tranşă de bani, care a permis executarea unei noi etape a proiectului. A urmat un nou blocaj, până ce, în luna decembrie a anului trecut, ne-au fost alocaţi 120.000 de lei în baza OUG 28/2013”, povesteşte edilul.
În aceste condiţii, lucrările nu au putut fi executate într-un ritm susţinut. Ba mai mult, trecerea timpului şi deprecierea monedei naţionale au majorat valoarea proiectului la 3,3 milioane de lei. Pe bucăţele şi beneficiind de bani cu ţârâita, autorităţile au reuşit în cei opt ani să realizeze 90 la sută din investiţie. „Pentru ca sistemul să fie funcţional s-a făcut joncţiunea cu conducta de la Jibou în zona Prodăneşti-Jibou-Borza. Apoi trebuie executate unele branşamente pentru traversări şi subtraversări, trebuie remediate eventualele defecţiuni apărute la reţea ca urmare a lucrărilor de reabilitare a DJ 108 A, iar apoi să efectuăm probele”, a mai spus Terec.
Potrivit acestuia, ultima tranşă de bani, în valoare de 280.000 de lei, a intrat în conturile administraţiei locale zilele trecute. „Acum putem închide investiţia. Iar după ce reţeaua de apă cu hidranţi stradali va fi operaţională, se vor putea realiza şi branşamentele individuale”, a menţionat Ioan Terec, dând asigurări că în cel mult trei luni, apa va curge la cişmelele din comună.
Reţeaua de apă cu hidranţi stradali, ce se întinde pe 40 de kilometri, va alimenta circa 1.700 de gospodării din şapte sate aparţinătoare comunei Creaca: Borza, Brebi, Brusturi, Creaca, Jac, Lupoaia şi Prodăneşti.

Leave a Comment